In Vlaanderen zien we een stijging in het aanvragen van warmtepompen maar toch is het nog niet zo bekend onder het volk. In Zweden is de warmtepomp echter een gewoonte. Warmtepompen en elektrische verwarming voorzien er in een derde van de totale vraag naar verwarming. Maar hoe werkt een geothermische warmtepomp exact en hoe duurzaam is het? Kom het allemaal te weten in dit artikel.
Werking warmtepomp
Bijna iedereen heeft al een kleine warmtepomp in huis zonder het te beseffen. De koelkast in uw keuken haalt warmte uit een koude plaats in de koelkast en geeft het af aan een warme plaats ( de achterkant). Een warmtepomp kent dit proces ook maar heeft geen hitte nodig. Een warmtepomp maakt echter gebruik uit de aanwezige warmte in het grondwater.
Het gebruik van een warmtepomp voor de verwarming van gebouwen en de productie van warm water kent de laatste tijd een stijgende trend. De techniek die erachter schuilt is eigenlijk zeer eenvoudig, je haalt warmte uit de grond om een gebouw vanbinnen te verwarmen. Hiervoor wordt er een horizontaal of verticaal buizennetwerk in de grond geplaatst. Terwijl de meeste verwarmingssystemen volledig op elektriciteit of fossiele brandstof draaien, haalt een geothermische warmtepomp 80% van haar energie uit het grondwater.
Putboring voor warmtepomp
Wil je water gebruiken als bron voor het verwarmen van je gebouw, dan moeten er uiteraard boringen worden uitgevoerd. In de winter wordt er warm grondwater uit een put omhoog gepompt. De warmtepomp kan de warmte uit het water onttrekken en gebruiken om je gebouw te verwarmen. Vervolgens pompt de warmtepomp het afgekoelde water terug naar beneden. In de zomer wordt het koude grondwater uit de andere put omhoog gepompt, hiermee kan je het gebouw koel houden.